Materiały merytoryczne

 

Pszczoły dostarczają wielu surowców i produktów, które są wykorzystywane w rozmaitych dziedzinach naszego życia - od bezpośredniej konsumpcji do przetwórstwa w przemyśle farmaceutycznym.
Wśród produktów pszczelich wyróżnia się takie, które są:

Przed owadami stoi wiele wyzwań, którym muszą stawiać czoła każdego dnia. Większość z tych wyzwań jest pochodzenia antropogenicznego, wiele przeszkód powstało w wyniku zmian zachodzących w środowisku. Wiele z obecnie istniejących gatunków owadów zapylających zagrożonych jest wyginięciem, niektóre z nich nawet krytycznie zagrożonych. Niestety są też gatunki pszczołowatych, które już uważa się za wymarłe, gdyż od wielu lat nie wykazano ich obecności w środowisku. Również z roku na rok zmniejsza się populacja pszczoły miodnej (Apis mellifera), która do tej pory uważana była za trwałą.

Warroza jest groźną chorobą pasożytniczą czerwiu i pszczół dorosłych. Wywoływana jest przez roztocza Varroa destructor, które w Polsce pojawiło się pod koniec lat 70-tych XX wieku. Obecnie jest to choroba powszechna prawie na całym świecie.

W dobie rosnących potrzeb żywieniowych współczesnego świata, jednym z priorytetów jest intensyfikacja rolnictwa w celu zwiększania produkcji żywności.

Intensywne rolnictwo oparte jest przede wszystkim na:

Przeciętny człowiek myśląc o pszczołach, myśli o pszczole miodnej, zapominając zupełnie lub po prostu nie wiedząc, że w Polsce żyje ok. 474 gatunków pszczół, a pszczoła miodna jest tylko jednym z nich. W przeważającej części są to dzicy zapylacze nie tworzący zorganizowanych społeczności. Owady te mają ogromne znaczenie dla bioróżnorodności flory danego terenu, gdyż przede wszystkim są niezastąpionymi zapylaczami, zarówno roślin pospolicie rosnących w środowisku, jak i wykorzystywanych gospodarczo przez człowieka.

W obecnych czasach, gdy problemem jest ciągle zmniejszająca się populacja pszczoły miodnej, coraz większej wagi w gospodarce człowieka nabiera znaczenie trzmieli. Szacuje się, że w Polsce występuje 31 gatunków trzmieli. Jednak powszechnie znanych i występujących w całym kraju jest tylko kilka gatunków, m.in.: trzmiel ziemny (Bombus terrestris L.), trzmiel gajowy (Bombus lucorum L.) i trzmiel kamiennik (Bombus lapidarius L.).

Więcej artykułów

  • Biologia rodziny pszczelej +

    Rodzina pszczela jest zbiorczym organizmem, który składa się z 3 głównych części: matki pszczelej, pszczół robotnic i trutni. Głównym zadaniem Czytaj więcej
  • Dzicy zapylacze +

    Pszczoły dziko żyjące stanowią dość liczną gatunkowo grupę owadów. Szacuje się, że na Ziemi żyje około 25-30 tysięcy gatunków pszczołowatych Czytaj więcej
  • Trzmiele – biologia rodziny i znaczenie w środowisku +

    W obecnych czasach, gdy problemem jest ciągle zmniejszająca się populacja pszczoły miodnej, coraz większej wagi w gospodarce człowieka nabiera znaczenie Czytaj więcej
  • Znaczenie zapylaczy dla środowiska naturalnego i życia człowieka +

    Przeciętny człowiek myśląc o pszczołach, myśli o pszczole miodnej, zapominając zupełnie lub po prostu nie wiedząc, że w Polsce żyje Czytaj więcej
  • Niebezpieczeństwa, jakie stoją przed zapylaczami ze strony rolnictwa +

    W dobie rosnących potrzeb żywieniowych współczesnego świata, jednym z priorytetów jest intensyfikacja rolnictwa w celu zwiększania produkcji żywności. Intensywne rolnictwo Czytaj więcej
  • 1
  • 2

 

naglowek i stopka 01naglowek i stopka 02naglowek i stopka 03naglowek i stopka 04

Wybierz projekt
który Cię interesuje

PSZCZOLY logo 06

logo zadrzewienia 5 final

 

SlideBar